Maszatvár

Játékidő: 24 perc
Szinopszis

VERA (33) fiatal nő, arcán a fáradtság és a feszültség jeleivel. Arra készül, hogy barátnője segítségével ausztrián keresztül megszöktesse kisfiát SAMUT (6), aki erődítményszerű villában él kommunista apjával IVÁNNAL (40), és a pótmamájával, a várandós ILDIVEL (27). A pártfunkciónárius Iván politikai befolyását használva elintézte, hogy a válás után a kisfiú minél kevesebbszer találkozhasson anyjával.
Ahogy Vera hosszú idő után először látja gyermekét, világossá válik számára, hogy nem csak férjével, hanem gyermeke szeretetéért is meg kell küzdeni. Játék közben jön rá, hogy kicsinyes bosszúból a kisfiút ellene nevelték. Egy délutánja van, hogy a hideg távolságtartást leküzdje és visszanyerje Samu bizalmát, azért hogy elszöktethesse nyugatra. Vera anyai gesztusainak hála újra közel kerülnek egymáshoz, Samu megnyílik. Vera felbátorodva fia közeledésétől, nekivág a szöktetésnek: átemeli Samut a fürdőszoba ablakán, végighurcolja a kerten, de mikor kinyomná a kerítésen, Samu tétovázik. Vera rémült fia szemébe néz.
Ebben a pillanatban felismeri, hogy hibázott, Ivánhoz hasonlóan rongybabaként kezelte gyermekét és kettejük játszmája - a szülői kötélhúzás - tönkreteheti a kisfiú életét. Vera visszaviszi a házba Samut, ezzel kivívja Ildi, az új feleség empátiáját és Iván erkölcsi bukását. Megtörve száll be az autójába abban reménykedve, hogy fia sosem felejti el.
A 24 perces kisfilm, a bibliai salamoni – döntés parafrázisa, amit a rendező valós családi eseményei ihlettek.

Mikor játsszák?

2020-02-26 17:50 - Karády

Rendező
Szakonyi Noémi Veronika
Producer
Hutlassa Tamás,Ugrin Julianna

Képek letöltése: